Taimetoit ja metaboolne sündroom
Metaboolne sündroom on üha levinum probleem, mis mõjutab ligikaudu 12,5–31,4% inimestest maailmas ja 31,5% elanikkonnast Euroopas. Metaboolsele sündroomile on iseloomulikud viis haiguskriteeriumit: hüpertriglütserideemia, kõrgenenud vererõhk, hüperglükeemia, kõhupiirkonna rasvumine ja düslipideemia.
Autor: Adele Tamm, meditsiinitoimetaja
Uuringud on rõhutanud toitumise kui muudetava riskiteguri tähtsust just metaboolse sündroomi ja üldisemalt südame-veresoonkonnahaiguste ennetuses. On tõendeid, et suure taimse osakaaluga dieetidel on metaboolse sündroomi riski vähendav mõju. Siiski on taimse dieedi tõhusus südame-veresoonkonnahaiguste ennetamisel tugevalt seotud selle toiteväärtusega. Ebatervislik taimne toitumine võib isegi avaldada kahjulikku mõju erinevatele markeritele, näiteks HDL-ile ja triglütseriididele. Tervislikku taimetoitu iseloomustab erinevate köögiviljade, puuviljade ja täisteratoodete ülekaal loomse toidu kõrval, samas kui ebatervislikku taimetoitu iseloomustab suurem rafineeritud teraviljade ja magusate jookide tarbimine.
Prantsusmaa teadlased uurisid seost metaboolse sündroomi ning tervisliku ja ebatervisliku taimse toitumise vahel. Uuringu andmed koguti kahest Prantsusmaa kohort- ja ühest populatsiooni läbilõikeuuringust. Metaboolne sündroom defineeriti Rahvusvahelise Diabeediföderatsiooni määratluse järgi. Uuringus leiti, et suurem tervisliku taimse toidu osakaal dieedis oli seotud väiksema metaboolse sündroomi esinemise tõenäosusega [PR levimussuhe (mehed) 0,85; 95% CI: 0,75–0,94; PR (naised): 0,72; 95% CI: 0,67–0,77]. Lisaks sellele vähenes nii meestel kui ka naistel tõenäosus kõrgenenud vererõhu tekkeks. Tervisliku taimse toidu dieet vähendas veres triglütseriidide taset, samuti vähendas see hüperglükeemia tekkimise tõenäosust. Seevastu ebatervislik taimne toitumine oli seotud naistel suurema metaboolse sündroomi esinemissagedusega [PR (naised): 1,13; 95% CI: 1,01–1,26] ja kõrgenenud triglütseriidide tasemega.
ALLIKAS: Prioux C, Wagner S, Fézeu LK, et al. Cross-sectional associations between healthy and unhealthy plant-based diets and metabolic syndrome in three distinct French populations, a meta-analysis. British Journal of Nutrition. Published online 2025.