Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Suhkrustatud joogid on seotud suurema maksavähi riskiga

Uus analüüs näitab, et suhkrurohkete jookide regulaarne tarbimine võib suurendada maksavähi riski ja kroonilise maksahaiguse tõttu suremise riski.

Avaldatud Viimati uuendatud

Kunstmagustajatega jookide tarbimisega samasugust seost ei leitud, kuid analüüsi võimsus oli väikse osalejate arvu tõttu piiratud. Suhkruga magustatud jookide tarbimise piiramine võib olla oluline rahvatervise meede maksahaiguste koormuse vähendamiseks elanikkonna hulgas.

Umbes 40%-l maksavähiga patsientidest ei ole ühtegi teadaolevatest riskiteguritest nagu krooniline B- või C-hepatiit, 2. tüüpi diabeet või rasvumine. Käesolevas analüüsis kasutati Women's Health Initiative uuringute andmeid, et teada saada, kas suhkruga magustatud või kunstmagustajatega jookide tarbimine võiks olla kroonilise maksahaiguse riskiteguriks. Kaks varasemat uuringut on leidnud võimaliku seose suhkruga magustatud jookide tarbimise ja maksavähi tekkimise vahel. Eelmisel kuul klassifitseeris Rahvusvaheline Vähiuuringute Agentuur (IARC - International Agency for Research on Cancer) aspartaami potentsiaalse kartsinogeenina, kuid tõendus aspartaami seostest primaarse maksavähiga või muude vähipaikmetega on väga nõrk.

Selleks, et teemat täpsemalt avada, analüüsiti Women's Health Initiative (WHI) andmeid suhkrurikaste jookide tarvitamise kohta ligi 99 000 postmenopausis naisel ning kunstlikke magustajaid sisaldavate jookide tarvitamise kohta ligi 65 000 naisel. Jälgimisperiood kestis mediaan 21 aastat. Uuringu esmasteks tulemusnäitajateks olid maksavähi esmashaigestumus ja suremus kroonilise maksahaiguse tõttu (kroonilise maksahaiguse hulka loeti mittealkohoolne rasvmaks, maksafibroos, maksatsirroos, alkohoolsed maksahaigused ja krooniline hepatiit).

Uuritavatest ligi 7% tarvitas vähemalt ühe suhkrustatud joogi päevas ja 13% tarvitasid ühe või rohkem kunstlikult magustatud joogi päevas. Jälgimisperioodi jooksul tekkis maksavähk 207 naisel ja 148 surid kroonilise maksahaiguse tõttu suhkrustatud jooke joonud naiste hulgas. Kunstmagustajaid sisaldavate jookide grupi naistest 133-l diagnoositi maksavähk ja 74 surid kroonilise maksahaiguse tagajärjel.

Analüüsides selgus, et vähemalt ühe suhkruga magustatud joogi tarvitamine päevas tõi kaasa 85% suurema riski maksavähi tekkeks ja 68% suurema riski kroonilise maksahaiguse tõttu suremiseks võrreldes nende naistega, kes tarvitasid kolm või vähem suhkrust jooki kuus.

Võrreldes naistega, kes tarbisid kolm või vähem suhkruga magustatud jooki kuus, oli üks või rohkem jooki päevas tarbinud naistel märgatavalt suurem risk maksavähi tekkeks (18 vs 10 juhtu 100 000 kohta, kohandatud riskimäärade suhe aHR 1,85) ja kroonilise maksahaiguse tõttu suremiseks (18 vs 7 juhtu 100 000 kohta, aHR 1,68). Kunstlikke magustajaid sisaldavate jookide tarbimisel samasugust erinevust välja ei tulnud (maksavähi risk 12 vs 10 juhtu 100 000 kohta; kroonilise maksahaiguse tõttu suremuse risk 7 vs 5 juhtu 100 000 kohta).

Suhkruga magustatud jookide tarbimine on teadaolev rasvumise, diabeedi ja südame-veresoonkonnahaiguste riskitegur, see võib indutseerida ja süvendada insuliiniresistentsust ja põletikku, mis on maksahaiguste ja maksavähi kujunemises olulisel kohal. Tugevate seoste puudumine kunstmagustajate tarbimisega pole ka üllatav, kuna uuritavate arv oli võrdlemisi väike.

Uuringul on palju piiranguid. Näiteks polnud võimalik hinnata potentsiaalseid muutusi magusate jookide tarbimises aja jooksul, samuti ei saanud vahet teha erinevatel magustajate tüüpidel. Jälgimisdisain võimaldab küll välja selgitada seoseid, kuid ei võimalda teha järeldusi põhjuslikkuse kohta. Seega saab öelda, et suhkruga magustatud jookide tarbimine on seotud suurema maksavähi ja maksahaiguste tagajärjel suremisega, kuid ei saa öelda, et suhkrujoogid seda just põhjustaksid. Lisaks olid uuritavateks naised vanuses 50-79 aastat ja uuringu tulemusi ei saa laiendada näiteks lastele, kelle tundlikkus suhkruliia suhtes võib olla hoopis teistsugune.

Suhkruga magustatud jookide tarbimine on riskitegur, mida on lihtne hinnata ja patsientidel ka lihtne muuta. Uuringu tulemusi ei peaks aga kasutama kunstmagustajate reklaamimiseks või tõendina nende ohutuse kohta.

Zhao L, et al. Sugar-Sweetened and Artificially Sweetened Beverages and Risk of Liver Cancer and Chronic Liver Disease Mortality. JAMA. 2023 Aug 8;330(6):537-546. doi: 10.1001/jama.2023.12618.

Powered by Labrador CMS