Pandeemiapiirangud vähendasid laste allergiaid
COVID-19 pandeemia aegsed piirangud mõjutasid sellel ajal sündinud imikute soolestiku mikrobioomi arengut võrreldes pandeemiaeelsel ajal sündinud imikutega. Pandeemiaaegsetel beebidel oli ka ootuspärasest vähem allergilisi haigusi.
Analüüsiti pandeemia esimese kolme kuu jooksul Iirimaal sündinud 351 lapse väljaheiteproove ja võrreldi neid pandeemiaeelsete kohortidega. Laste toitumise, koduse keskkonna ja tervise kohta koguti andmeid vanemate täidetud küsimustike abil. Väljaheiteproove koguti laste 6, 12 ja 24 kuu vanuses. Soole mikrobioomi analüüsiti 16S sekveneerimise abil. 12 ja 24 kuu vanuses tehti lastele nahatorketestid ning paluti vanematel täita küsimustikke lastel toiduallergiate ja atoopilise dermatiidi esinemise kohta.
Kuna lukkupanekute ajal oli respiratoorseid infektsioone ja keskkõrvapõletikke vähem ning antibakteriaalset ravi kasutati ka vähem, võimaldas see imikute soole mikrobioomil rahus areneda ning tagajärjeks oli kasulike bakterite (näiteks bifidobakterite) suurem arvukus. Samuti oli neil rohkem ema käest pärast sündi saadud baktereid, mis samuti võivad allergiate eest kaitsta. Vähem oli mujalt keskkonnast pärit baktereid, näiteks Clostridia’t. Mikrobioomi arengut mõjutas positiivselt taimsete toitude pakkumine rinnast või piimasegust võõrutamise ajal.
Bifidobakterite arvukus kuue kuu vanuses ja võihapet tootvate bakterite suhteline arvukus 12 kuu vanuses olid negatiivselt seotud atoopilise dermatiidi ja positiivsete nahatorketestidega, teisisõnu: rohkem häid baktereid tähendas vähem allergiahaigusi. Allergilise sensibiliseerumise, toiduallergiate ja atoopilise dermatiidi esinemissagedus ei suurenenud võrreldes pandeemiaeelse perioodiga.
Uurijad loodavad samu lapsi uuesti hinnata laste viie aasta vanuses, et näha, kas varased muutused soole mikrobioomis jäävad ka püsima.
Allikas: Korpela K, et al. Association between gut microbiota development and allergy in infants born during pandemic-related social distancing restrictions. Allergy. 2024 Feb 29. doi: 10.1111/all.16069.