Madalama glükeemilise indeksiga toidud raseduse ajal vähendavad lapse haigestumist diabeeti ja kõrgvererõhktõppe keskeas
Lapsena rohkem suhkrut söönud inimesed haigestuvad keskealisena sagedamini teist tüüpi diabeeti, kui magusaga piiri pidanud noored, näitavad Inglismaa biopanga andmed. Samuti näib haigusriski puhul olulist rolli mängivat asjaolu, kui palju magusat sõi raseduse ajal nende ema.
Töö autorid leidsid, et 1951. aasta oktoobrist 1954. aasta juunini eostatud 38 000 lapse tervis oli 1954. juunist 1956. aasta märtsini eostatud 22 000 lapsest krooniliste haiguste mõttes täiskasvanuna märgatavalt parem. Täpsemalt oli nende diabeedirisk 35 protsendi võrra madalam ja kõrget vererõhku esines neil viiendiku võrra harvem, vahendab ERR.
Analüüsi põhjal näis kriitiline periood olevat lapse eostamisele järgnenud 1000 esimest elupäeva. Teadlased leidsid, et umbes kolmandiku riski vähenemisest sai kanda üsas veedetud ajale. Teisisõnu mõjutab lapse diabeediriski juba see, mida sõi tema ema raseduse ajal.
Töös rõhutatui, et rasedad ei peaks magusaid toite täielikult vältima. Küll aga peaksid nad pöörama rohkem tähelepanu sellele, kui palju lisatud suhkruid nende toidulauale jõuab ja eelistama võimalusel madalama glükeemilise indeksiga toite, mida tarbides tõuseb veresuhkrutase aeglasemalt.
Allikas: Exposure to sugar rationing in the first 1000 days of life protected against chronic disease