Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Maailma Terviseorganisatsioon andis hinnangu aspartaamile

Aspartaami tervisemõjude hinnangud avaldati täna Rahvusvahelise Vähiuurimiskeskuse (IARC) ja Maailma Terviseorganisatsiooni vastava ekspertkomisjoni (JECFA) poolt.

Avaldatud Viimati uuendatud

Aspartaam on kunstlik magusaine, mida on alates 1980. aastatest laialdaselt kasutatud erinevates toitudes ja jookides, sealhulgas dieetjookides, nätsudes, želatiinis, jäätises, kuid ka piimatoodetes nagu jogurt, hommikusöögihelvestes, hambapastas ning ravimites nagu köharohtud ja näritavad vitamiinid.

"Vähk on üks peamisi surmapõhjuseid maailmas. Teadus areneb pidevalt, et hinnata vähki põhjustavate või soodustavate tegurite võimalikke põhjuseid lootuses vähendada inimkannatusi," ütles WHO toitumise ja toiduohutuse osakonna direktor dr Francesco Branca. "Aspartaami hindamised on näidanud, et kuigi ohutus pole peamiseks mureks tavapärastes annustes, on kirjeldatud potentsiaalsed mõjud, mida tuleb uurida rohkem ja paremate uuringutega."

Kaks asutust viisid läbi sõltumatud, kuid üksteist täiendavad uuringud, et hinnata aspartaami tarbimisega seotud potentsiaalset kantserogeenset ohtu ja muid terviseriske. See oli esimene kord, kui IARC on aspartaami hinnanud ja kolmas kord JECFA jaoks. Pärast olemasoleva teaduskirjanduse ülevaatamist nentisid mõlemad, et tõendid aspartaami ja vähi ning muude tervisemõjude seoste kohta on piiratud.

IARC klassifitseeris aspartaami "võimalikuks kantserogeeniks inimestele" (rühm 2B) piiratud andmete alusel. JECFA jõudis järeldusele, et andmed ei anna piisavat alust eelnevalt kehtestatud aspartaami lubatud päevase tarbimiskoguse (ADI) muutmiseks, mis on 0–40 mg/kg kehakaalu kohta.

IARC ja WHO jätkavad uut tõendite kogumist ja jälgimist ning julgustavad sõltumatuid uurimisrühmi läbi viima edasisi uuringuid aspartaami võimalike tervisemõjude kohta.

Teade avaldati täna Maailma Terviseorganisatsiooni kodulehel.

Powered by Labrador CMS