Kiudainetevaene dieet võib soodustada soolevähi kujunemist
Läänemaailmas on toitumine viimastel aastakümnetel palju muutunud võrreldes varasemaga. Ühest küljest lisandub üha kiirenevas tempos suunamudijaid, kes soovitavad karnivoorset dieeti või muid vähese süsivesikutesisaldusega dieete. Teisest küljest tekitab muret üha suurenev soolevähki haigestumine alla 50-aastaste seas.
Toronto ülikooli teadlased näitasid loomkatses, kuidas väikese kiudainetesisaldusega dieet võib tugevdada osade soolemikroobide DNA-d kahjustavaid mõjusid ja seeläbi soodustada soolevähi kujunemist.
Soolevähk tekib geenide ja keskkonna koosmõjus. Nüüd uuriti, kas toiduvalikud mõjutavad osade soolebakterite võimet vähki tekitada. Selleks kasutati hiiri, kes olid koloniseeritud ühega kolmest bakteriliigist, mida on varem seostatud soolevähi kujunemisega: enterotoksigeenne Bacteroides fragilis, Helicobacter hepaticus või kolibaktiini tootev Escherichia coli. Loomadele söödeti kas normaalset toitu, väikse süsivesikutesisaldusega toitu või Lääne stiilis toitu.
Ainult üks uuritud kombinatsioon – vähese süsivesikutesisaldusega dieet koos kolibaktiini tootva E. coli tüve kolonisatsiooniga suurendas loomade soolestikus polüüpide teket. Kolibaktiin on DNA-d kahjustava toimega toksiin. Selgus, et kiudainete defitsiit toidus suurendas soolestikus põletikku ja muutis soole mikrobioomi. Selle tagajärjel paljunes kolibaktiini tootev E. coli võimsalt.
Vees lahustuvate kiudainete (inuliini) lisamine süsivesikutevaesel dieedil olevate hiirte menüüsse aitas vähendada vähkitekitava E. coli arvukust, selle poolt tingitud limaskesta põletikulisi muutusi ja polüpoosi.
Vähese süsivesikutesisaldusega dieedil olnud hiirtel muutus õhemaks soole limakiht, mis eraldab soolestiku mikroobe limaskesta epiteelirakkudest. Limakihi õhenemise ja kaitsebarjääri nõrgenemise tagajärjel suutsid rohkemad kolibakterid jõuda soolestiku rakkudeni, põhjustada geenimutatsioone ja soodustada polüüpide kujunemist. Need muutused olid eriti tugevalt väljendunud loomadel, kellel geenimuundamisega oli halvendatud DNA reparatsioonimehhanisme.
DNA reparatsioonimehhanismide nõrkus on kolorektaalvähiga patsientidel sage, esinedes hinnanguliselt 15%-l kasvajatest. Just DNA reparatsiooniga seotud geenides esinevad mutatsioonid pärilike vähisündroomide, näiteks Lynchi sündroomi korral.
Seega näidati loomkatse varal, et vähese süsivesikutesisaldusega ja lahustuvate kiudainete vaene dieet kombineerituna vähi teket soodustava E. coli kolonisatsiooniga soodustab soolestikus polüüpide kujunemist, mis on vähi tekkimisele eelnev protsess. Kiudained toidus on vajalikud soole mikrobioomi reguleerimisel, olles headele bakteritele toiduks ja aidates ökoloogilise niši hõivamise abil kahjulikke baktereid ohjes hoida.
Allikas: Thakur BK, et al. Dietary fibre counters the oncogenic potential of colibactin-producing Escherichia coli in colorectal cancer. Nat Microbiol. 2025 Mar 3. doi: 10.1038/s41564-025-01938-4.