gluteenivaba toit
Foto: Shutterstock

Kiudained toidus soodustavad isu pärssiva peptiidhormooni tootmist

Suure kiudainesisaldusega dieet mõjutab peensoole metaboliitide koostist, mis omakorda aktiveerib isu pärssiva hormooni PYY (ehk peptiid YY ehk peptiid türosiin türosiin) tootmist rohkem kui väikese kiudainesisaldusega dieet. Kiudained toidus aitavad isu pärssivat PYY-d toota sõltumata sellest, kas ja kui palju toitu eelnevalt töödeldud on.

Avaldatud Viimati uuendatud

Kümme tervet vabatahtlikku randomiseeriti nelja päeva jooksul järgima üht kolmest dieedist: suure kiudainesisaldusega töötlemata toidud (näiteks herned ja porgandid), suure kiudainesisaldusega, kuid muudetud struktuuriga toidud (samad suure kiudainesisaldusega toiduained, näiteks herned ja porgandid, kuid purustatud või püreestatud) või väikese kiudainesisaldusega toidud. Uuringumenüüd olid energia ja makrotoitainelise sisalduse osas ühesugused, ainus erinevus oligi kiudainesisaldus, mis oli kahes kiudainerikkas menüüs 46–48 grammi päevas ja kiudainevaeses menüüs 13 grammi päevas.

Katseisikud läbisid kõik kolm dieeti ning neli päeva kestvate dieeditsüklite vahel olid vähemalt ühe nädala pikkused väljauhteperioodid, mil uuritavad sõid oma tavalist toitu. Uuringuperioodidel kasutati nasoenteerilist sondi, mille abil koguti distaalse iileumi sisu hommikul paastununa ning kolmandal ja neljandal uuringupäeval 60-minutiliste intervallidega, kokku nelja tunni jooksul pärast sööki. Uuritavad hindasid oma näljatunnet visuaalanaloogskaalal.

Mõlemad suure kiudainesisaldusega menüüd suurendasid PYY vabanemist, kuid ei mõjutanud võrreldes väikese kiudainetesisaldusega dieediga GLP-1 vabanemist pärast sööki. Kiudainete mõju PYY vabanemisele oli ühesugune sõltumata sellest, kas toidud olid töötlemata või töödeldud.

PYY vabanemist vahendasid ensüüm stahhüoos ja osad aminohapped, mis suure kiudainesisaldusega toidu tarvitamise järel soolestikus esinesid. Samade aminohapete ja stahhüoosi manustamine peensoole organoididele provotseeris ka seal PYY ekspressiooni.

Uuritavate näljatunne 120 minutit pärast sööki oli väiksem pärast suure kiudainesisaldusega toitude söömist. Seega on suure kiudainesisaldusega toidud soodsa mõjuga küllastustunde tekkele üle PYY vabanemise, kusjuures ei ole olulist vahet, kas kiudaineid sisaldavad toidud on eelnevalt töödeldud või töötlemata.

Dagbasi A, et al. Diet shapes the metabolite profile in the intact human ileum, which affects PYY release. Sci Transl Med. 2024 Jun 19; 16 (752): eadm8132. doi: 10.1126/scitranslmed.adm8132.

Powered by Labrador CMS