Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Kas magustatud jookide tarbimine suurendab kodade virvendusarütmia tekkeriski?

Suurbritannias uuriti, kas kodade virvendusarütmia tekkeriski ja kunstlikult või suhkruga magustatud jookide või magustamata puhtal kujul valmistatud puuviljamahla tarbimise vahel esinevad seosed.

Avaldatud Viimati uuendatud

Kodade virvendusarütmia on üheks sagedasemaks rütmihäireks maailmas, olles põhjustatud mitmete erinevate faktorite poolt. Selleks et teada saada, kas kodade virvendusarütmia tekkeriski ja kunstlikult või suhkruga magustatud jookide või magustamata puhtal kujul valmistatud puuviljamahla tarbimise vahel esinevad seosed, uuriti 201 856 inimese andmeid Ühendkuningriigi biopangast. Inimestel ei olnud uuringule eelnevalt kunagi varem esinenud kodade virvendusarütmiat ja nad vastasid kõik ööpäevast toitumist hindavale küsimustikule.

Uuritavatel, kes tarbisid rohkem kui kaks liitrit kunstlikult magustatud jooke nädalas, oli kodade virvendusarütmia tekkerisk 20% suurem (riskitiheduste suhe HR 1,20; [95% usaldusvahemik CI 1,10–1,31]) võrreldes uuritavatega, kes neid jooke üldse ei tarbinud. Uuritavatel, kes tarbisid rohkem kui kaks liitrit suhkruga magustatud jooke nädalas, oli kodade virvendusarütmia tekkerisk 10% võrra suurem võrreldes mittetarbijatega (HR 1,10; [95% CI 1,01–1,20]). Ühe liitri või vähem puhta puuviljamahla tarbimine vähendas uuritavate riski kodade virvendusarütmia tekkeks 8% võrra (HR 0,92; [95% CI 0,87–0,97]). Nii võib järeldada, et kunstlikult ja suhkruga magustatud jookide tarbimine on seotud kodade virvendusarütmia suurenenud tekkeriskiga. Siiski on vaja teostada veel uuringuid, et selgitada välja, kas seosed on põhjuslikud.

Allikas: Sun Y, Yu B, Yu Y et al. Sweetened Beverages, Genetic Susceptibility, and Incident Atrial Fibrillation: A Prospective Cohort Study. Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology. 2024; 0: e012145.

Powered by Labrador CMS