Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Kalaõlide regulaarne tarvitamine suurendab tervetel inimestel kardiovaskulaarsündmuste riski

Kalaõli toidulisandid võivad terve südame-veresoonkonnaga inimestel suurendada insuldi ja südameprobleemide riski. Käsimüügis olevate kalaõlide probleem on kvaliteet ja kõikuv koostis, samuti potentsiaalsed saasteained, nagu elavhõbe.

Avaldatud Viimati uuendatud

Kalaõli sisaldavad toidulisandid on suurepärane südamesõbralike oomega-3-rasvhapete allikas, mistõttu kasutatakse neid laialdaselt, lootuses parandada südametervist. Ükski professionaalsete erialaseltside ravijuhenditest nende kasutamist aga ei soovita. Värske uuring näitab, et kalaõli regulaarne tarvitamine võib insuldi ja kodade virvendusarütmia riski terve südame-veresoonkonnaga inimestel hoopis suurendada.

Analüüsiti üle 415 000 keskealise (vanuses 40–69 aastat) inimese andmeid Ühendkuningriigi Biopangast, mis on Ühendkuningriigi inimeste tervist puudutav pikaajaline uuring. Ligi kolmandik nendest, keda keskmiselt 12 aasta jooksul jälgiti, ütlesid, et nad tarvitavad kalaõli toidulisandeid regulaarselt.

Ilma südameprobleemideta inimestel oli kalaõli tarvitamine seotud 13% võrra suurema riskiga kodade virvendusarütmia tekkeks ja 5% suurema insuldiriskiga. Samas oli nendel inimestel, kellel uuringu alguses oli juba südamehaigus teada, 15% väiksem tõenäosus kodade virvendusarütmia või infarkti tekkeks ja 9% väiksem risk südamepuudulikkuse kujunemiseks.

Toidulisandite puhul on probleem kalaõlide kõikuv kvaliteet ja potentsiaalsed saasteained, eeskätt elavhõbe. Retseptiga väljakirjutatavate oomega-3-rasvhapete kvaliteet on parem kui käsimüügi omadel, kuna retseptiga kirjutatavate preparaatide puhtus ja kvaliteet on rangelt kontrollitud.

Seega võib üldpopulatsiooni hulgas kalaõli toidulisandite regulaarne tarvitamine suurendada kodade virvendusarütmia ja insuldi riski, samas juba olemasoleva kardiovaskulaarhaigusega patsientidel võib kalaõli tarvitamine vähendada kodade virvendusarütmia, müokardiinfarkti ja südamepuudulikkuse teket.

Varasemalt läbi viidud randomiseeritud kontrollitud uuringute süstemaatilised ülevaated ja metaanalüüsid on näidanud annusest sõltuvat suurenenud riski kodade fibrillatsiooni tekkeks väljakujunenud kardiovaskulaarsete haigustega või kardiovaskulaarsete riskiteguritega patsientidel, keda raviti oomega-3 rasvhappe etüülestreid sisaldavate ravimitega, võrreldes platseeboga. Täheldatud risk kodade fibrillatsiooni tekkeks oli suurim annusega 4 grammi ööpäevas.

Allikas: Chen G, et al. Regular use of fish oil supplements and course of cardiovascular diseases: prospective cohort study. BMJ Med. 2024 May 21; 3 (1): e000451. doi: 10.1136/bmjmed-2022-000451.

Powered by Labrador CMS