Imikutele pähkleid sisaldavate toitude pakkumine vähendab pähkliallergiat noorukieas

Maapähklite varane menüüsse lisamine indutseerib pikaajalise immuuntolerantsi ja kaitseb lapsi allergia kujunemise eest veel palju aastaid hiljem.

Avaldatud Viimati uuendatud

Maapähklite või maapähkleid sisaldavate toitude regulaarne pakkumine lastele imikueast alates kuni viieaastaseks saamiseni vähendas maapähkliallergiate esinemist 71% võrra isegi palju aastaid hiljem, kui lapsed olid vahepealsel ajal pähkleid söönud või vältinud vastavalt oma maitse-eelistustele. Maapähklite varane menüüsse lisamine indutseerib pikaajalise immuuntolerantsi ja kaitseb lapsi allergia kujunemise eest veel palju aastaid hiljem.

Maapähkliallergia esinemissagedus arenenud riikides on tõusuteel, selle esinemissagedus väikelaste seas Põhja-Ameerikas, Ühendkuningriigis, Lääne-Euroopas ja Austraalias on umbes 2%. Mõnede laste jaoks võib isegi väike kogus maapähkleid põhjustada eluohtliku anafülaktilise reaktsiooni.

LEAP-Trio uuring oli jätk LEAP (Learning Early About Peanut Allergy) uuringule. Esimeses LEAP uuringus randomiseeriti pooled lapsed maapähkleid tarvitama regulaarselt alates imikueast kuni viieaastaseks saamiseni, samas kui pooltel lastel paluti sel perioodil maapähkleid vältida. Selles uuringus leiti, et maapähklite tarvitamise varajane alustamine kaitses maapähkliallergia kujunemise eest 81%.

Mõlema grupi lapsi jälgiti edasi kuni 12-aastaseks saamiseni. Sel perioodil võisid lapsed pähkleid süüa või mitte süüa nii, kuidas ja kui palju ise soovisid. LEAP-Trio uuringumeeskond testis lapsi maapähkliallergia suhtes 144 kuu vanuses, tehes oraalse provokatsioonitesti järjest suurenevates kogustes maapähklitega kuni 5 grammi saavutamiseni (enam kui 20 maapähklit). Samuti uuriti, kas lapsed on pähkleid söönud ja püüti vastuseid kinnitada, mõõtes maapähklite osiste leidumist osalejate voodeid ümbritsevas tolmus.

Selgus, et 12-aastaseks saades või vanemana esines maapähkliallergiat 15%-l varases lapsepõlves maapähkleid vältinud lastest ja 4%-l maapähklite tarvitamist varakult alustanud lastest. Seega ka 12-aastaseks saades oli varakult maapähklite tarvitamisega alustanud laste seas 71% võrra vähem maapähkliallergiat võrreldes varases lapseeas maapähkleid vältinud lastega.

Kuigi LEAP-uuringus maapähklitega varakult alustanud lapsed sõid kogu lapsepõlve vältel maapähkleid rohkem kui imikueas pähkleid vältinud lapsed, varieerusid pähklite söömise sagedus ja kogused mõlemas grupis märkimisväärselt, sisaldades ka perioode, kus maapähkleid üldse ei söödud. See tähendab, et imiku- ja väikelapseea toiduvalikud kaitsevad allergia kujunemise eest ilma vajaduseta hilisemas lapsepõlves maapähkleid püsivalt tarvitama jääda.

144 kuu vanuses oli maapähklitest tingitud anafülaktiliste reaktsioonidega seotud Ara h2-spetsiifiliste IgE-tüüpi antikehade tase varases eas maapähkleid söönud lastel keskmiselt 0,03 kU/l ja maapähkleid varases eas vältinud lastel keskmiselt 0,06 kU/l. Samas immuuntolerantsi peegeldava IgG4 keskmised tasemed olid vastavalt 535 ja 209 μg/l.

Seega on maapähklite menüüsse lisamine ohutu ja tõhus viis maapähkliallergia kujunemise vältimiseks. Pähklite tarvitamisega võib alustada 4 kuu vanusest alates ja soovituslikult kindlasti enne aastaseks saamist. Imik peab enne maapähklite tutvustamist olema arenguliselt valmis alustama lisatoitudega ning pähkleid tuleks anda kas pehme püree või pasta (maapähklivõi) kujul või õhitud pähklitena.

Du Toit G, et al. Follow-up to Adolescence after Early Peanut Introduction for Allergy Prevention. NEJM Evid. 2024 Jun;3(6):EVIDoa2300311. doi: 10.1056/EVIDoa2300311.

Powered by Labrador CMS