laps lisatoit 5

Gluteenitarbimise varane alustamine võib kaitsta lapsi tsöliaakia eest

Viimastel aastatel on ilmunud uuringuid erinevate allergiaohtlike toiduainete kohta (muna, pähklid), mis näitavad, et varasem alustamine vähendab ülitundlikkuse kujunemise riski. Näib, et just 4–6 kuu vahemikus on immuunsüsteem valmis tundma õppima ja ohutuna tõlgendama erinevaid toiduga saadavaid valkusid.

Avaldatud Viimati uuendatud

Nüüd ilmus gluteeni kohta üks seda teadmist kinnitav uuring. Varasemates uuringutes on gluteeni kogused olnud varieeruvad ja ka gluteeni menüüsse lisamise ajad olnud erinevad.

Uuringus jagati imikud kahte gruppi. Ühed said ainult rinnapiima kuni kuue kuu vanuseks saamiseni – seda soovitavad praegu Ühendkuningriigis kehtivad juhendid. Teised lapsed said rinnapiima ja alates nelja kuu vanusest hakkasid selle kõrvale saama ka gluteeni sisaldavaid toitusid (4 grammi nisuvalku nädalas kahe erineva nisul baseeruva küpsise näol). Lapsi uuriti transglutaminaasivastaste antikehade suhtes kolme aasta vanuses. Positiivse antikehade analüüsiga lapsed suunati edasistele uuringutele spetsialisti juures.

Uuringut alustas üle 1300 lapse, kolme aasta vanuses uuriti tsöliaakia autoantikehade suhtes neist 1004 last. Selgus, et pärast kuue kuu sünnipäeva gluteeniga alustanud laste hulgas oli tsöliaakiat kolme aasta vanuses rohkem kui oodati – 516 lapsest seitsmel (1,4%). Samas, nelja kuu vanusena gluteeniga alustanud 488 lapsest ei leitud tsöliaakiat ühelgi.

Seega võib nelja ja kuue kuu vanuses gluteeni tarbimisega alustamine olla seni esimene võimalus tsöliaakia ennetamiseks.

Allikas: Logan K, et al. Early Gluten Introduction and Celiac Disease in the EAT Study: A Prespecified Analysis of the EAT Randomized Clinical Trial. JAMA Pediatr. 2020 Sep 28; e202893. doi: 10.1001/jamapediatrics.2020.2893.

Powered by Labrador CMS