Suhkrused joogid raseduse ajal suurendavad lastel astma riski (1)
Suured kogused suhkruseid jooke ja fruktoosi raseduse ajal toovad kaasa suurenenud riski lastel astma kujunemiseks. Üsasisene ja varases lapseeas toimunud ekspositsioon magustajatele ja astma riski suurenemine näivad olevat sõltumatud laste rasvumisest.
Analüüsiti 1068 ema ja lapse paari. Toitumise küsimustike abil hinnati erinevate jookide tarbimist raseduse esimese, teise ja kolmanda trimestri ajal. Laste toitumist ja jookide tarbimist, samuti astma diagnoosi esinemist uuriti keskmiselt laste 3,3 ja 7,7 aasta vanuses.
Fruktoosi tarbimine oli emadel keskmiselt 33 g päevas ja lastel keskmiselt 28 g päevas. Suurema tõenäosusega tarbisid rohkem suhkruid noored, madalama haridustaseme, väiksema sissetuleku ja suurema raseduseelse KMI-ga rasedad. 19%-l lastest oli astma ja 12% oli rasvunud (KMI > 95. protsentiili).
Pärast andmete kohandamist erinevate võimalike mõjutajate suhtes selgus, et lapseea astma risk oli suurem nende emade lastel, kes olid raseduse ajal rohkem eksponeeritud suhkruga magustatud jookidele (suurima tarbimisega grupis 70% suurem risk) ja fruktoosile (suurima tarbimisega grupis 60% suurem risk).
Ka varases lapseeas tarbitud rohke fruktoos suurendas astma riski sõltumata laste KMI-st ja ema rasedusaegsest suhkrute või fruktoosi tarbimisest.
Varasemast on teada, et suhkrustatud jookide tarbimine on seotud kõrgema veresuhkrutasemega ja suurema insuliiniresistentsusega, neid ainevahetusprobleeme on aga selgelt seostatud hüperreaktiivsete hingamisteede ja astma sümptomitega. Jälgimisuuringu disain ei võimalda välja selgitada põhjuslikke seoseid.
Wright LS, et al. Prenatal and Early-Life Fructose, Fructose-Containing Beverages, and Mid-Childhood Asthma. Ann Am Thorac Soc. 2017 Dec 8. [Abstrakt] doi: 10.1513/AnnalsATS.201707-530OC.