Kiudaineterikas dieet vähendab sümptomaatilise osteoartroosi riski
Kiudaineterohke dieet sai järjekordse plussmärgi: suurem kiudainete sisaldus toidus on seotud väiksema sümptomaatilise osteoartroosi riskiga.
Analüüsiti kahest suurest uuringust, Osteoarthritis Initiative (OAI, ligi 5000 uuritavat) ja Framinghami järglaste kohortuuring (Framingham Offspring cohort study, ligi 1300 uuritavat), kogutud andmeid. Mõlemas kohordis oli kiudainete sisaldus dieedis pöördvõrdeliselt seotud sümptomaatilise osteoartroosi (sOA) riskiga.
Kiudainete väiksema ja suurema tarbimisega isikute sOA risk oli märkimisväärselt erinev (30% väiksem risk OAI uuringus ja 61% väiksem risk Framinghami uuringus). OAI uuringu patsientidel oli suurem kiudainete tarbimine ja suur teraviljast pärit kiudainete tarbimine seotud ka põlvevalu märkimisväärselt vähesema halvenemisega.
Samas ei leitud kiudainetel mingit seost artroosi radioloogiliste tunnuste tekkimisega.
Uuringu autorite sõnul demonstreerivad nende kahe suure uuringu andmed kiudainete tarbimise kaitsvat mõju põlve sümptomaatilise osteoartroosi suhtes. Jälgimisuuringu disain ei võimalda selgitada põhjuslikku seost.
Alles tänavu aprillis avaldati uuring selle kohta, et loomsete rasvade rohkus toidus suurendab osteoartroosi riski. Rottidel läbi viidud katses tekitas suure küllastunud rasvhapete sisaldusega toit loomadel metaboolse sündroomi ja osteoartroosi tunnused kõhrkoes ja subkondraalses luukoes.
1. Dai Z, Niu J, Zhang Y, Jacques P, Felson DT. Dietary intake of fibre and risk of knee osteoarthritis in two US prospective cohorts. Ann Rheum Dis 2017;0:1–9. [Abstrakt] doi:10.1136/annrheumdis-2016-210810
2. Sekar S, Shafie SR, Prasadam I, Crawford R, Panchal SK, Brown L, et al. Saturated fatty acids induce development of both metabolic syndrome and osteoarthritis in rats. Sci Rep. 2017 Apr 18;7:46457. [Abstrakt] doi: 10.1038/srep46457